Els incendis d’Austràlia

52.400 quilòmetres quadrats devastats; 27 morts i milers de desplaçats; més de 1.000 milions d’animals afectats; 400 megatonelades de CO2 emeses a l’atmosfera.

Les commovedores –i virals– imatges de bombers i ciutadans anònims rescatant a coales ferits en el seu intent d’escapar de les flames ens va acostar, fa un any, a l’apocalipsi que va patir Austràlia des dels últims mesos de 2019 fins als primers de 2020.

Calor i sequera prolongada

Els experts coincideixen a afirmar que la persistència d’altes temperatures i les condicions de sequera prolongada van ser les causants daquests incendis forestals. Segons les dades registrades des de 1880, els últims quaranta anys han sigut els més càlids d’Austràlia. L’any passat, quan Austràlia ja estava immersa en la tragèdia mediambiental, es va anunciar una temperatura màxima de mitjana en un sol dia de 41,9 oc.

Aqueixes condicions mediambientals van contribuir a la propagació dels incendis, que arrossegaven després de sí un aire irrespirable. En algunes àrees, els nivells de contaminació van superar vint vegades més les considerades assegurances pel govern.

Vents secs

La intensa calor i la sequera prolongada del país es van aliar en el sorgiment dels incendis. Junts a ells, altres factors, com els vents procedents de les zones desèrtiques del centre del país, es van sumar per a influir en la seua magnitud.

Superfície cremada

12 milions d’hectàrees van ser arrasades pels incendis de 2019-2020. Això suposa el 21% de l’àrea boscosa dels estats australians de Victoria. Les zones afectades més danyades van ser parcs naturals, reserves i boscos.

Víctimes i damnificats

34 persones van perdre la vida en els incendis i 417 indirectament, a causa de la inhalació de fum. Prop de 18.000 australians van haver de desplaçar-se. El foc va destruir 5.900 edificis, dels quals més de 2.800 eren cases. El cost de la recuperació es va xifrar en 4,5 bilions de dòlars australians.

Emissions

400 milions de tones de CO₂, com a mínim, van ser alliberades a l’atmosfera durant els incendis, segons les estimacions més favorables; altres informes més negatius ascendeixen aquesta xifra a més de 700 milions de tones de diòxid de carboni.

Fauna

1.500 milions d’animals van morir en els incendis, 49 espècies amenaçades van veure afectat el seu hàbitat en almenys el 80% de la seua superfície i prop de 113 espècies van requerir una intervenció d’ajuda urgent després dels focs.

Flora i vegetació

47 espècies de plantes amenaçades (de les 272 catalogades en les zones afectades) van perdre el 80% o més del seu hàbitat degut a les flames. Preocupa el fet que boscos tropicals de la costa aquest australiana no es regeneren de manera natural i siguen reemplaçats per boscos secs d’eucaliptus.

(Notícia extreta de ‘LAVANGUARDIA’)

Entradas creadas 5

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Comienza escribiendo tu búsqueda y pulsa enter para buscar. Presiona ESC para cancelar.

Volver arriba